Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (367)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,077,000▐ Harlin je strašne mimo misu, tak suchá povrchná réžia, stavaná na banálnych zvukových lakačkách, bez štipky poriadnej atmosféry a záver je čísté počítačové zlo, človek by neveril že to natočil režisér film ako Cliffhanger či Smrtonosná pasca 2, toto je tak dobré akurát tak na amaterského začiatočníka /25%/ ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Kvalita found footage filmov nespočíva v kvalite jednotlivých zúčastnených filmových profesií (napr. debaty o herectve sú absolútne irelevantné), ale jedine vo vierohodnej prezentácii udalostí. Buď konštatujete, že sa tomu uveriť dá alebo nie. Tajomstvo Hory mŕtvych je najväčšia záhada 20. storočia, lebo jej okolnosti sú také šialené, že sú prakticky nevysvetliteľné ani kombináciou všetkých známych interpretačných pokusov (na tunguzskú záhadu sa aspoň dá reálne aplikovať nejaká zo známych teórií). Vzhľadom na uvedené šialené okolnosti je šialene vyzerajúca vizualizácia príbehu zo súčasnosti celkom akceptovateľná a (ne)príjemne strašidelná. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Myslím, že všem, co se zajímají o záhady, neunikla ta jedna z největších a dosud nevyřešená - Djatlovova výprava. Není třeba zabíhat do popisu podrobností a nechť si každý vyhledá informace na vlastní pěst. Ze změti těch několika teorií, z nichž každá má své pro i proti, vznikl tento fiktivní "found footage" horor o mladistvé expedici, která jde ve stopách oné nešťastné výpravy. Rozjezd, jenž tu většina kritizuje, mi přišel v rámci seznámení se členy vcelku podstatný a nijak mi k příběhu nevadil. Právě díky němu následně v průběhu filmu se postupně a efektivně přidávají polínka do kotle a vše vede k šokujícímu finále. Atmosféra mě dobře vtáhla a bavila mě po celou dobu. Dokonce i pointa a příběhové kličky mě nadchly s tím, že má pozornost zůstala zakotvená. Vytkl bych snad jen ty laciné CGI efekty v závěru, protože lehce zkazily dojem. Ovšem atmosféře naštěstí nijak neubraly. Za mě se rozhodně nejedná o vyloženě nepovedené FF, bylo na co koukat, ne že ne. Jen je výsledek takový lehký nadprůměr a natotata se z tohoto pozoruhodného tématu dalo vykřesat o dost více. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Fuf, ako vidím tunajšie hviezdičkové hodnotenie, asi budem musieť nazvať Devil's Pass mojím guilty pleasure. Tento horor som mal v pláne zhliadnuť už pred nejakou dobou, pretože ma pôvodný tragický a hrôzunaháňajúci incident z roku 1959 kedysi veľmi zaujímal. A i keď Renny Harlin spracoval Záhadu Hory Mŕtvych jemne amatérskym spôsobom, ktorému by sa dalo viacero vecí vytknúť (napríklad to vtipné použitie CGI k záveru), nutno podotknúť, že scenár nestojí za pokrčenie a vyhodenie (i keď niektorí diváci tvrdia opak) a atmosféra je na prekvapenie väčšinu času celkom slušná . Bavil som sa, dejová línia ma nenudila, naopak, moju fantáziu rozvírila natoľko, že sme s priateľkou po filme viedli o danej udalosti menšiu diskusiu a hľadali na internete doplňujúce informácie, ktoré by podporili naše teórie. ()

sarkas21 odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle vyuzit "pribeh podle skutecne udalosti" jsem jeste nevidel! Po skonceni filmu jsem si uvedomil, ze v prvni pulce se nic nedeje! Vubec nic! Jedine, co me drzelo v pozornosti, byla moje naivita, ze se neco stane. Atmosferu to tedy ma, ale odmenu v podobe neceho zajimaveho, se nedockate. Misto toho na nas na konci zacnou skalat potvory, ktere byly asi okopirovane z pc hry z roku 1997 a konecny "zvrat" je jen projev silene predsavivosti scenaristy! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)

Reklama

Reklama